Terracotta leger!

Vroeg wakker vanwege een te kort aan comfort. Eerst even douchen en
inmiddels is onze langslaper ook wakker! Voor ontbijt nemen we, voor ons inmiddels de gewoonste zaak van de wereld, rijst met groente en koffie met als afsluiter een boterham met jam! 🙂 we blijven Hollanders tenslotte. Na het ontbijt even onze spullen pakken en nog vlug een laatste boodschap doen, dan naar beneden om uit te checken. Daar staat onze gids al te wachten en stelt zich voor als Toni( dat kunnen we tenminste uitspreken)!
Wat later arriveert onze chauffeur voor vandaag want we gaan op de luxe toer 😉

20120526-175459.jpg

Als eerste staat gepland een bezoek aan de fundamenten van een zeer oude nederzetting. Mooi om terug te ziet hoe basic deze mensen leefden, een dak, vuur en eten(o ja nog wat liefde) Deze nederzetting is bij toeval ontdekt toen er een bouwplan werd ontwikkeld, en ja dan zijn de Chinezen wel zo commercieel om er iets van te maken wat geld oplevert. Er zijn zelfs vishaakjes gevonden die verdacht veel op de huidige haken lijken die wij gebruiken. Kortom, mooi om te zien hoe sommige basis benodigdheden al vroeg in de ” beschaving” bestonden. Apart onderwerp was wel dat kinderen die vroeg overleden door een pottenbakker in een pot( als kist ) opgebaard werden die bij de moeder thuis kwam te staan. Waarom bij de moeder? In die tijd lagen de vestigingen op doorgaande routes en kon het gebeuren dat er nog al eens wisselende contacten waren, wie dus de vaders was was zelden bekend in die tijd!

20120526-175637.jpg

Voor de crimies onder ons, mocht je in die tijd iets gedaan hebben wat niet door de beugel kon, dan kwam je vervelend aan je einde maar na je dood was het niet veel comfortabeler( zie foto).

20120526-175844.jpg

Ik weet niet of dat nog enige invloed heeft gehad op het crimigedrag in die tijd;-)

20120526-180102.jpg

Aansluiten bezoeken we, omdat dit in de buurt is van het museum, de werkplaats waar replica’s gemaakt worden van het Terracotta leger. Alles is hier handwerk, mooi om te zien hoe ze de beelden 1 voor 1 een eigengezicht geven, dit geldt overigens alleen voor de grotere beelden.

20120526-180352.jpg

De indrukken die we hier krijgen beloofd veel voor het Terracotta leger zelf.
Ze hebben hier een eigen oven om het geproduceerde af te bakken. Het totale proces van klei tot soldaat duurt ongeveer 6 weken. Het meest wat hier gemaakt wordt is voor de verkoop en gaat over de hele wereld!
Bij het aangeven dat ik het beeld niet mee kan nemen zegt de dame ” geen probleem we sturen het gratis op met garantie” dus geen excuus om het niet te doen. Na geslaagde transacties, met het nodige afdingen, gaan we verder naar het Terracotta leger. Het is inmiddels weer lekker warm geworden en we genieten volop. Bij aankomst in gaan we in golfkarretjes naar het leger! Eerst naar hal 1. Nou je weet niet wat je ziet, een heel leger van terracotta beelden staat mannetje aan mannetje in kleisleuven in totaal ongeveer 9000, verspreid over 4 hallen .

20120526-180623.jpg

20120526-180832.jpg

Wat een werk moet dat geweest zijn. Veder zijn er verschillende rangen en heeft elk beeld zijn eigen uniek gelaatsuitdrukking, de één nors de ander met kleine glimlach. Super, je kunt het niet in woorden uitdrukken wat je ziet!! Tussentijds gaan we nog even lunchen met Toni die ons handig door het gewone Chinese volk maneuvreerde, we zijn tenslotte zijn gasten!!! Na de lunch volgen er nog meer hallen met opgravingen. Heel veel tombes zijn in de loop der tijd ingezakt, men schat dat dit Terracotta leger van rond 214 voor Christus.

20120526-181029.jpg

Echt, kom je in de buurt van
Xi’an bezoek dan het Terracotta leger, voor ons een topper tijdens onze reis! Na dit bezoek hebben we nog wat tijd over, wat willen we nog meer zien van Xi’an ??? Na lang te hebben nagedacht stelt onze gids voor om een zijde fabriek/showroom te bezoeken. Hier krijgen we uitleg over het hoe zijde geproduceerd wordt en hoe men deze bewerkt ( borduren) zelf wij krijgen hier begrip voor al dit handwerk! Het borduren van z’n kleedje duur ongeveer 3 maanden. Nog even gekeken voor de dames maar, of te duur of niet mee te nemen in de koffers! Maar ze willen zo graag verkopen!!! Ook aan Tjeerd konden ze geen dekbed van zijde kwijt, ” maar we kunnen het show bed wel even opmaken met de door u uitgekozen hoes!!” echt ze zijn super die Chineesjes ze doen alles om je te verleiden iets te kopen!! Na dit avontuur worden we netjes door onze Toni afgeleverd in de waiting room om op onze trein te wachten, ook de zorg en de service is super !!

20120526-181201.jpg

Onderweg hebben we nog een
kleine file en Toni besluit dit te benutten om ons het basis Chinees te leren, hij doet het goed maar wij snappen er niets van, maar toch leuk om door een Chinees les te krijgen in zijn taal op de achterbank van een Redflag.